Személyre szabott, önálló vagy kísért
élmények szervezése Írországban

ÍRORSZÁGRÓL ÁLTALÁBAN

Utazásainkat az Ír Köztársaság területére szervezzük. Írország 1973 óta tagja az EU-nak, tehát a beutazás érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal egyaránt lehetséges. A hivatalos fizetőeszköz az EURO, bankkártyás fizetésre szinte mindenhol lehetőség van. A dohányzás szabályozása a magyarországihoz hasonló, a járművezetést 50 milligramm / 100 gramm véralkoholszintig tolerálják. Éttermekben, vendéglátóhelyeken általában 10% körüli borravalót illik adni, nyilván ez is Magyarországhoz hasonlóan minden irányba eltérhet.

 

Legegyszerűbben és leggyorsabban légi úton lehet eljutni Magyarországról Írországba, sajnos ezt már csak Ír légitársaságokkal lehet megtenni átszállás nélkül: a nemzeti AerLingus és a "fapados" RyanAir napi rendszerességgel, kedvező áron kínál repülőjegyeket Budapestről közvetlenül Dublinba. A 3 órás repülőút alatt nem mutatkozik számottevő különbség a két légitársaság kényelmi- és egyéb szolgáltatásai között, inkább a jegyárak és a különböző indulási illetve érkezési időpontok lehetnek döntőek a választásnál.

 

( A sziget északkeleti részén található az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország. Rengeteg érdekes látnivaló található ott is, az oda tervezett utazás is megszervezhető, de kérjük vegye figyelembe, hogy az egy másik ország. )

 

IDŐJÁRÁS, ÖLTÖZKÖDÉS, EGYÉB HASZNOS INFORMÁCIÓ

Az Írek szeretik úgy jellemezni az időjárásukat, hogy kiszámíthatóan kiszámíthatatlan. Éppen ezért jelenthet ez állandó és kimeríthetetlen beszédtémát akár idegenek között is, hiszen mindig van miről beszélni. Hivatalosan, a többi Északnyugat-Európai országhoz hasonlóan Írország időjárása is mérsékelt óceáni, ami a valóságban annyit jelent, hogy enyhe, olykor nedves, változatos, ugyanakkor szélsőségektől mentes, lényegében a tavasz és az ősz váltakozik... van, hogy egy nap alatt akár többször is. Télen ritkán csökken a hőmérséklet fagypont alá, mint ahogy nyáron sem jellemző a 20-22 foknál melegebb időjárás. Az év leghidegebb időszaka a január és a február, míg a május és június jellemzően szárazabb, naposabb a többi időszaknál.

AZ UTAZÁSA ALATT VÁRHATÓ IDŐJÁRÁSRÓL RÉSZLETESEN TÁJÉKOZTATJUK VENDÉGEINKET AZ INDULÁS ELŐTT.

Az öltözködés a fentiek tükrében nem túl bonyolult: több rétegű, lehetőleg eső- és szélálló, kapucnis felső réteggel, sűrű program esetén 2 pár cipő. A tengerparti részeken fel kell készülni a kissé hűvösebb, szelesebb időjárásra.

Íme egy csokornyi kép ízelítőül, kifejezetten a borongós Írországról. Döntse el mindenki maga, hogy szép-e vagy sem.

Killarney

Coumshingaun Lake

Connemara

Dingle Peninsula

Dunquin Pier

Atlanti óceán

Lough Tay

Fanad Lighthouse

Skellig Michael

Slieve League

Cliffs of Moher

Slieve League